Идеи за пестене на енергия в дома

Как Да Намалим Битовите Сметки, Ако Живеем В Къща?

Има много причини, за да намалим използването на енергията в дома ни. Като за начало намаляването на сметките за отопление и електроенергия може да ни спести много пари в дългосрочен план. Но икономията на енергия не води само до индивидуални облаги. Освен това консумирането на по-малко енергия има положителен ефект върху околната среда.

По-ниската консумация на изкопаеми горива означава по-малко количество на парникови газове в атмосферата, което от своя страна помага в борбата със заплахата от глобалното затопляне. Всеки собственик на жилище може да направи няколко лесни стъпки, които могат да доведат до хем до по-ниски сметки за енергия и опазване на планетата за следващите поколения.

Идеи за Пестене на Енергия

  1. Използвайте енергоспестяващи крушки. Допи и новите компактни луминесцентни крушки да са малко по-скъпи от обикновените, те се изплащат във времето, защото издържат много по-дълго. Плюс това, тези крушки използват много по-малко енергия от крушките с нажежаема жичка.
  2. Ако използвате инвертор или климатик, за да се отоплявате през зимата и охлаждате през лятото, инсталирайте програмируем термостат за дома си. Програмируемият термостат позволява да се създаде график за отопление и охлаждане на дома ви. Можете да настроите термостата да използва по-малко енергия, когато сте извън къщата и така да пестите пари. Можете да регулирате настройките за зимата и лятото, за да отговарят на вашите нужди.
  3. Уверете се, че вашият покрив и стени са напълно изолирани. Пропуски в изолационното покритие означава, че охлаждането или затоплянето на вашия дом трябва да става постоянно. Изчислено е, че отоплтелните и охлаждащите уреди консумират 50% от типичното домашно потребление на електроенергия. Ако откриете проблем в изолация, коригирайте го веднага. Това може да доведе до драматични промени във вашата сметка за електричество.
  4. Подменете остарели отоплителни или охлаждащи уреди с нови, тъй като уредите консумират все повече и повече енергия, като остареят. Когато купувате нови уреди, избирайте качествени решения за вашия дом. Ниската цена може да изглежда като един разумен избор, но неефективно използване на енергията от по-евтини уреди, ще ви излезе по-скъпо в дългосрочен план.Друга добра идея за икономично отопление на вашия дом е да си купите котел на твърдо гориво. Един съвсем базов модел ще ви струва около 2500-3000 лв. като в тази цена ще влезе инсталицията и транспорта до вашия дом. А котлето на твърдо гориво ще направи чудеса за сметката за отопление през зимния период. Да не споменаваме и че температурата на топлата вода вече ще е по ваш избор!
  5. Опитайте се да използвате алтернативни енергийни източници като слънчеви панели например. Те могат да ви спестят много енергия всеки ден. Особено през горещите и слънчеви летни дни, които по нашите ширини стават все по-чести и топли!