Как да изберем най-икономичното отопление на къща?

Нафта, природен газ и дървесина, са само някои от различните видове горива, използвани за отопление и затопляне на вода. Ако се опитвате да решите на какъв тип система за домашно отопление да заложите, или дори какъв вид малък преносим нагревател да купите, вие ще искате да сравните видове горива, които се използват като източник на енергия. Сравняването и намирането на вида гориво, което е точно за вас може да Ви помогне да спестите много пари от цената за локално отопление и погряване на вода през годината във вашия дом.

Основните източници на отопление са:

  • Дърва за огрев: Това е първият познат източник на топлина за човечеството. Още от древни времена нашите предци са осъзнали предимствата на дървения материал. Лесно достъпни и отделящи значително количество топлина при изгаряне, дървата дори и в наши дни топлят милиони семейства по света. Когато купувате дърва за вашия парен котел обаче трябва да сте наясно, че различните видове дървесина произвеждат различно количестяо топлина. Сред тях най-икономично отопление предлагат дъб, бук и габър. Ако използвате бор материал, имайте в предвид, че изгаря доста по-бързо и отделя вещества, които се отлагат по стените на комина.
  • Въглища: Това е горивото, което е в основата на Индустриалната революция. Дава тласък на мощното развитие на парните машини, тъй като спрямо дървата има по-голяма плътност. Ако използвате въглища да захранвате вашия парен котел, ще може да сложите по-голямо количество горивен материал, което води до дълго горене и липси на загуба на ефективност от многократно разпалване. От видовете въглища най-калорични са антрацитните, следвани от черните, кафявите и лигнитните въглища. Основен недостатък на въглищата е голямото количество частици, които се отделят в атмосферата при изгарянето им и последващото замърсяване на въздуха, а и на вашия котел за отопление.
  • Пелети: Тръгвайки от Швеция, пелетите завладяват Европа като алтернатива на дървата за огрев и въглищата. Те се смятат за чисто твърдо гориво, тъй като се произвеждат от пресовани дървени стръготини, които пък от своя страна са остатъчен материал от производството на мебели и други дървени продукти. А това е важно за баланса на CO2 на Земята. Някои привърженици на този материал изчисляват, че количеството CO2 погълнато от дърветат използвани за пелетите, е равно на CO2 отделено при изгарянето им. Освен това, за разлика от въглищата, количеството на отделени частици във въздуха е минимално. Недостатък на пелетите е по-ниската им калоричност в сравнение с въглищата и тяхната поддатливост на влага. Друг момент са по-скъпите системи на котли за парно, които могат да използват пелети.
  • Газ: Един от най-чистите източници на енергия познат на човечеството. За съжаление, въглищата и дървата за огрев са в пъти по-евтин и съответно предпочитан източник на гориво за повечето печки за отопление и котли за парно.
  • Електричество: За да доставите комфорт на вашето семейство и да успеете да спестите от сметките за ток, трябва да използвате наистина много качествени японски инверторни климатици. А в повечето случай тяхната цена се явява като непосилна преграда за повечето домакинства.
  • Нафта: Дори и да има в пъти по-висока калоричност от всички споменати горива дотук, цената на нафтата я прави неикономичен вариант за отопление. След близо десетилетие на непрестанно поскъпване, нафтата почти не се използва в днешни дни за отопление, освен в страни, които произвеждат петрол или субсидират цените.