Какво е енергийна ефективност?

Как Да Бъдем Енергийно Ефективни?

Добре дошли! Ние сме доволни да видим, че сте решили да спестите пари, като съкратите разходите си за енергия. Ако това е, което искате, значи сте попаднали на правилното място. Ние имаме много полезни съвети, които ще ви помогнат да се спести енергия и пари чрез намаляване на потребената или пък изгубена енергия във вашия дом.

Какво Е Енергийна Ефективност?

Обикновено терминът «енергийна ефективност» се използва да опише опитите за постигане на подобни резултати при по-малко потребление на енергия, например за осветление и отопление на къща. Това може да се отнася до всичко, от малки промени, като например енергийно по-ефективни уреди и компютри в дома до по-ефективни централи или спестяване на енергия в операциите на едно производство.

Един от най-очевидните примери за енергийната ефективност е използването на компактни флуоресцентни крушки, които по-често са наричани енергоспестяващи крушки. Те могат да използват до пет пъти по-малко енергия, отколкото стандартната електрическа крушка, а да произвеждат същото количество светлина.

Как да Пестим Енергия В Дома си?

Ако наистина сте сериозни в намеренията си да пестите енергия в дома си, трябва да знаете, че енергийната ефективност най-вече се прилага за електрическите уреди и отоплението. Редица организации и правителства на големи държави са успели да убедят производители на електрически уреди да произвеждат хладилници, телевизори, перални машини и дори настолни компютри с все по-ниско потребление на енергия.

Има няколко лесни мерки за енергийна ефективност, които могат да бъдат предприети във всеки дом. Като начало нека спонем подмяната на стара дограма с нова, която има по-добри изолиращи качества. След това може и да споменем отново смяната на стандартните крушки с нажежаема жичка, с ефективни, модерни енергоспестяващи крушки. Това може да ви спести не малко пари всяка година.
Според последни изчилсения до 10 — 15% от сметката за електричество идва от осветление. Заменете неефективните традиционните крушки за енергийно ефективни такива. Това ще доведе до намаляване на сметките ви, защото по-ефективните крушки ще използват само малка част от енергията, необходима за работата на традиционна крушка.Винаги изключвайте лампите, когато излизате от стаята дори и да е само за няколко минути

При пазаруване за нови електрически уреди трябва сериозно да се замислите за тези уреди, които имат най-висок клас на ефективност. Всички големи производители в Европа поставят етикети на техните продукти, описващ степента на енергийна ефективност на съответния продукт. Най-ефективни са уредите от клас “А”.

А ако пък живеете в къща, тогава вие имате уникалната възможност да снабдите вашия дом със система за локално парно, захранвана от котел на твърдо гориво. Това може би ще и вашата най-сериозна стъпка към съществено намляване на сметкате за отопление и редуциране на въглеродния отпечатък на вашето домакинство. Така с един куршум ще убиете два заека!